Att köpa hus i Spanien

Allt fler svenskar väljer att köpa ett hus i Spanien. Under 2018 var 5,8% svenskar som köpte en bostad här i Spanien. Svenskarna hamnar därmed på femte plats efter engelsmän (15,54%), tyskar (7,48%), fransmän (7,39%) och belgare (6,26%). I Comunidad Valenciana där Torrevieja är inräknat hamnar vi något högre upp i statistiken, dvs på andra plats med 8,94% efter engelsmännen (17,36%). *

När du ska köpa en bostad i Spanien ska det kännas roligt och spännande, men framförallt tryggt och enkelt. Det ÄR en annorlunda process än vid husköp i Sverige. Vi på Scandihouse har erfarenheten och finns för dig hela vägen från början till slut. Vi har ett väl uppbyggt nätverk med advokater, banker, försäkringsbolag, valutaväxlingsföretag som står till ditt förfogande. Här får du professionell hjälp från första steget tills allt är klart och bostaden är er. Vi finns självklart även kvar för frågor och hjälp efter ditt köp. Önskar du sedan mer hjälp med exempelvis uthyrning, tillsyn av din bostad, hantverkare etc så finns vårt systerföretag Scandiservice till din tjänst, se https://scandihouse.com/hyra-i-spanien/

Förberedelser

En bra förberedelse är att ha finansieringen klar innan du åker ner. Plötsligt står du där, framför ditt drömhus och vill kunna slå till.

Behöver du lån, ha ett lånelöfte klart. Önskar du låna här i Spanien hjälper vi dig med bankkontakter. Vi samarbetar med några av de största bankerna här som erbjuder olika alternativ. Generellt så kan man belåna upp till 70% av bostaden, men bankerna gör alltid en individuell prövning. Ett lånelöfte tar oftast omkring en månad att få. Du kan självklart påbörja låneprocessen innan du planerar att komma ner. Kontakta oss så hjälper vi dig.

Hur går köpet till?

När du hittar din drömbostad, startar vi köpprocessen tillsammans med dig. Här nedan ser du steg för steg.

Handpenning och reservationskontrakt

För att ingen annan ska kunna gå före och köpa samma objekt, måste bostaden tas bort från marknaden. Då betalas en handpenning. Detta görs inne på vårt kontor, samtidigt som vi skriver ett reservationskontrakt. Handpenningen kan variera, men ligger normalt kring 3000 – 8000€.

Advokat

Nästa steg är att koppla ihop dig med en av våra advokatbyråer. Vi samarbetar med några väl utvalda professionella och erkända advokatbyråer där de pratar både svenska och spanska. De kommer att leda dig igenom allt det juridiska i köpprocessen. Det normala är att ge advokaten en fullmakt så att de kan företräda dig i alla ärenden. Fullmakten är begränsad och advokaterna gör bara ärenden som du godkänner. Vi har ett paketpris hos våra advokater där allt för köpet ingår så du behöver inte oroa dig för att det ska dra iväg med priset.

Advokatbyrån företräder dig vid alla juridiska ärenden gällande köpet. Detta innebär bla;

 • skriva fullmakt som godkänns av Notaruis publicus
 • öppna bankkonto
 • skaffa ett NIE-nummer (likvärdigt med ett personnummer) vilket är ett krav vid köp i Spanien
 • kontrollera att det inte finns några skulder på fastigheten
 • kolla av så att alla dokument är i sin ordning med bostaden
 • upprätta köpekontrakt mellan köpare och säljare
 • framtagning och administration av lagfart
 • registrering i fastighetsregistret
 • överföra el- och vattenavtal till dig samt sophämtningsavgift (det sätts alltid upp via ett autogiro)
 • ta fram förslag på försäkring
 • ta fram alla resterande dokument som krävs inför köpet
 • sköta signeringen hos notarien samt hämta bankcheck från banken


Man brukar säga att förutom den faktiska köpeskillingen tillkommer en kostnad på cirka 13-14% (beroende av priset på bostaden). Där största delen är en mervärdesskatt på 10 % (beroende på region) kontra stämpelskatt på ungefär 1,5 % (det senare endast vid nyproduktion). Resterande procent är advokat- och notariekostnader och anslutningsavgifter.

Alla delar i processen sker löpande. Tillsammans med säljaren sätts ett datum då man går till en notarie och skriver över bostaden till dig. Detta sköter advokaten för dig om du givit dem fullmakt. Vid detta tillfälle får du tillgång till nycklarna och bostaden är nu din.

Om du ej är på plats själv vid signeringen kan vi på Scandihouse hämta dina nycklar hos advokaten, efter ditt godkännande, och åka till bostaden för att stämma av. Därefter rapporterar vi till dig.

När du sedan kommer ner till din bostad möter vi upp och går igenom allt och överlämnar nycklar. Advokaten vill också träffa dig och gå igenom alla juridiska dokument. Här kan man även passa på att fråga om deklaration och testamente.

Driftkostnader

Vi får ofta frågan vad det kostar att hålla en bostad i Spanien. Givetvis varierar det beroende på vilken bostad du köper. Men alla behöver el- och vattenabonnemang, sophämtningsavgift och försäkring.

Då de flesta bostäder ingår i en samfällighet betalar man också en avgift för det vilket betecknas ”Comunidad”. Fastighetsskatten, IBI, är också obligatorisk, se nedan specificerat. Man bör även ha en juridisk person/advokatbyrå som ansvarar för att deklaration mm blir gjord.

Första året rekommenderar vi att ni sätter över 2000-3000 euro på ert spanska konto, då alla löpande kostnader dras via autogiro vid olika tidpunkter under året.

Fastighetsskatt

I Spanien betalar du dels en kommunal fastighetsskatt som ligger på 0,4-1,1%, dels en statlig fastighetsskatt ca 0,25-0,5%, båda baserade på taxeringsvärdet. Den kommunala dras via autogiro, per automatik varje år i september månad. Det statliga beloppet bestäms efter den deklaration som du måste lämna in varje år. Detta brukar ske på våren. Din advokat berättar mer om det här när affären är slutförd. Du betalar ingen fastighetsskatt i Sverige på den spanska bostaden.

* Källa: Registradores

Language