Att sälja hus i Spanien

När du ska sälja en bostad i Spanien ska det kännas tryggt och enkelt. Som du säkert minns, när du köpte din bostad här i Spanien, är det en annorlunda process än i Sverige.

Vi på Scandihouse har erfarenheten och finns för dig hela vägen från början till slut. Vi har ett väl uppbyggt nätverk med bla advokater och valutaväxlingsföretag som står till ditt förfogande. Här får du professionell hjälp från ditt beslut att sälja tills försäljningen är färdig. Vi finns självklart även kvar för frågor och hjälp efteråt om det skulle uppstå funderingar.

Förberedelser

Du behöver inte vara på plats i Spanien för att kunna sälja din bostad. Vi kan ta all information över telefon och mejl och sedan kontaktar vi din advokat/juridiska person som har alla uppgifter om din bostad.

Det är bra att även förbereda en inventarielista av allt som följer med i köpet. I Spanien är det vanligt att bostäder säljs möblerade, men det är viktigt att allt specificeras så det inte uppstår frågor vid överlämnandet.

Värdering

Det första vi behöver göra är att se din bostad för att kunna göra en korrekt värdering. Vi gör en professionell bedömning tillsammans med hur marknaden ser ut och ger ett prisförslag. Självklart helt kostnadsfritt.

Avtal

När värderingen är färdig och vi är överens, skriver vi ett försäljningsavtal. Ha gärna uppgifter om bostaden tillgängligt exempelvis information om ytor och gjorda renoveringar. Till avtalet kommer vi att bifoga den inventarielista ni upprättat.

Försäljning

Vi lägger ut er bostad till försäljning på vår hemsida samt alla bostadsportaler vi använder. Vi håller i visningar för intresserade kunder och har en kontinuerlig kontakt med er.

Vi har fördelen att ha flertalet samarbetspartners som även kommer att presentera er bostad för sina kunder. På så sätt hoppas vi på en snabb och lyckad försäljning.

När en köpare har bestämt sig skrivs ett reservationskontrakt och vi plockar bort bostaden från marknaden. Här betalas även en handpenning ut. Vi kontaktar köparens advokat och bryggar över till er advokat så att de pratar direkt med varandra.

Det bestäms ett datum för signering hos Notarius publicus. Du behöver inte vara närvarande om din advokat har fullmakt från dig.

Om ett lån annulleras i och med försäljningen måste dessa handlingar undertecknas hos notarie med en representant från din bank. Din advokat/juridiska ombud kommer att gå igenom detta med dig.

Skatter och avgifter

När försäljningen är klar är det vissa skatter och avgifter som ska betalas av säljaren:

Plusvalía skatt är en lokal skatt som vid försäljning av fastigheter beräknas på det ökade markvärdet och det görs hos kommunen.

Kapitalvinstskatt (Impuestos Ganancias Patromoniales) är en nationell kapitalvinstskatt på 19% av det ökade värdet, alltså skatt på vinsten. Precis som i Sverige kan vissa kostnader dras av, exempelvis transaktionskostnader (advokatarvode, arkitektkostnader, notarieavgifter, lagfartsavgifter, Plusvalia skatt, etc.) och kostnader för renovering eller utbyggnad. För sistnämnda avdrag kräver spanska skattemyndigheten originalfakturor och ett betalningsbevis. Kapitalvinstskatten måste betalas inom 4 månader efter undertecknandet av lagfarten.

Om du som säljare inte är skattskriven i Spanien kommer man att hålla inne 3% av köpeskillingen för att betala kapitalvinstskatten. Om det inte blev någon vinst kan du ansöka om att få tillbaka de 3% inom 4 månader efter undertecknandet av lagfarten. Ansöker du om pengarna tillbaka, kommer spanska skattemyndigheten kontrollera att du varje år har lämnat in den obligatoriska inkomstdeklarationen för icke residenter (IRNR) de senaste 5 åren, en per ägare. Har du inte gjort det måste man då först rätta till denna situation innan du får pengarna tillbaka.

Om du däremot är skattemässigt resident i Spanien deklarerar du den vinst du gjort på försäljningen i nästa års inkomstdeklaration

Utöver, ska säljaren också betala annulleringen i fastighetsregistret (Registro de la Propierdad). I de flesta fall håller köparens advokat inne en viss summa pengar från inköpspriset tills dessa förändringar är genomförda.

Language